Navigation
Icon

Spiritus - Cognac & Armagnac

De fleste forbinder cognacen med et herreværelse med lædersofa og en tæt cigarrøg. Gentlemen tilbagetrukket fra et veloverstået måltid, der nu sidder i husets bibliotek og diskuterer verdens gang. Tilbagelænede i de bløde møbler, mens de indtager den gyldne drik.

Den gyldne drik kommer fra det geografiske område i Frankrig, som bærer samme navn som alkoholen. På et landkort finder man Cognac 120 km nord for Bourdeaux og 460 km sydvest for Paris.

Selve området dækker 80.000 hektar og indeholder omkring 15.000 beplantede marker, der bærer det formål at producere hvidvinen, der senere anvendes i produktionen af spiritussen, Cognac.

Cognac er en eftertragtet drik i hele verden. I 1996 blev der produceret omkring 126,5 millioner flasker af den eksklusive spiritus, heraf blev 119 millioner eksporteret ud af landet. Det svarer til at ca. 94 pct. af produktionen blev solgt i udlandet. I sig selv et imponerende tal. USA er den største aftager efterfulgt af Japan, UK og Hong-Kong.

Området omkring Cognac forbindes ikke kun med produktion af den ravgyldne spiritus. Foruden Cognacen er området nemlig også rigt på salt og vinproduktion. Saltproduktionen var en vital del i tilblivelsen af Cognac.

Tilbage i det 12 århundrede udskibede man salt fra den franske atlanterhavskyst med destination Norge. I forbindelse med eksporten af salt ønskede man at sende vin udenlands. Vinen var dog temmelig upraktisk at transportere. Derfor kom hollandske handelsmænd på den idé at destillere vinen yderligere. Produktet af destilleringen blev en mere kompakt mængden, der havde lettere ved at modstå vippen og bumpen fra sejlturen.

Af praktiske grunde opbevarede man den destillerede spiritus i egekar. Ved et tilfælde fandt man ud af, at drikken modnede med tiden og at den efter en periode kunne drikkes rent. Cognacen var opfundet. I det 12 århundrede forbedrede man spiritussen yderligere ved at destillere endnu engang - en såkaldt dobbeltdestillation.

I løbet af det 13 århundrede fik verden øjnene op for den gyldne spiritus. Handlen med omverdenen tredobledes. Hollandske købmænd stod for distributionen til den resterende del af Europa.

Du har 0 varer i kurven
I alt 0,00

Gå til indkøbskurv